Wiele mówi się o zaletach błonnika, ale nie można zapominać o tym, że każdy organizm jest inny i są ludzie, którzy powinni go unikać. Właściwości błonnika mogą nam zaszkodzić i bez tej świadomości będziemy musieli liczyć się z konsekwencjami zdrowotnymi. Komu błonnik nie służy?
Kiedy należy unikać błonnika pokarmowego?
Substancja ta ma bezpośredni wpływ na układ pokarmowy, więc osoby, które cierpią na dolegliwości związane z tymi narządami, z pewnością powinny na niego uważać. Chodzi tu głównie o różnego rodzaju zapalenia czy owrzodzenia. Szczególną uwagę trzeba tutaj przywiązać do błonnika nierozpuszczalnego, bo może on podrażnić żołądek i jelita. Należy też pamiętać, że ten składnik można bardzo łatwo przedawkować.
Jedz rozważnie!
Błonnik jest wartościowym składnikiem, który może przynieść dużo dobrego, ale trzeba do niego podejść z rozwagą. To bardzo ważne, żeby obserwować swój organizm i zwracać uwagę na wszelkie zmiany. Jeśli widzimy, że coś nam szkodzi, należy udać się do lekarza i zasięgnąć od niego porady. Dzięki temu uda nam się uniknąć wielu chorób.