Gruziński przysmak

Peggychoucair / Pixabay

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do wszelakich informacji na praktycznie każdy temat. Informacje dopadają nas wszędzie. W popularnych programach telewizyjnych, w przeróżnych książkach dostępnych na księgarnianych półkach czy na ogólnodostępnych stronach i forach internetowych. W poszukiwaniu nowych przepisów i niepowtarzalnych smaków jesteśmy w stanie przekopać każde źródło informacji. Jednak najbardziej wartościowe okazują się podróże w przeróżne bliższe i dalsze destynacje.

 

Kuchnie orientalne lub najbardziej egzotyczne są bardzo ciekawe i znacznie różnią się od znanych nam na co dzień smaków. Jedną z ostatnio popularniejszych kuchni jest kuchnia gruzińska. Bardzo znaną gruzińską przekąską znaną chyba każdej tamtejszej gospodyni, jest bakłażan roladki. Jest to bardzo prosta, a przy okazji wegańska i bezglutenowa forma przekąski dostępna dla każdego. Wystarczy obsmażyć pokrojony w plastry bakłażan i dodać do niego ulubione dodatki jako farsz. Najczęściej dodawany jest do środka granat z dodatkiem pasty z orzechów. Każdy nawet najbardziej wybredny gość w naszym domu będzie bardzo zadowolony i zaciekawiony jak jest zrobiony bakłażan roladki. Przy okazji nowych eksperymentów kulinarnych dbamy również o zdrowie w naszym jadłospisie i codziennej diecie.